عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



تاریخ : دو شنبه 25 فروردين 1393
بازدید : 3274
نویسنده : مهدی

روستای چکان
 
 چکان یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان سراجوی شمالی بخش مرکزی شهرستان مراغه واقع شده‌است. و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1390، جمعیت آن 1120 نفر ودارای  302خانوار بوده‌است.
موقعیت و تاریخچه
روستای چکان با مختصات جغرافیایی 46 درجه و 19 دقیقه طول شرقی و 37 درجه و 21 دقیقه عرض شمالی، در 5 کیلومتری جنوب شرقی مراغه قرار دارد. این روستا از جنوب شرقی به تپه الش محدود می‌شود. ارتفاع این روستا از سطح دریا 1560 متر است و در دره استقرار یافته است. روستای چکان اقلیمی کوهستانی دارد و آب و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در زمستان سرد است.
بررسی‌های میدانی و شواهد موجود نشان می‌دهد که روستای چکان از قدمت و پیشینة غنی تاریخی برخوردار است. در روستا امامزاده‌ای وجود دارد که قدمت آن به دورة ایلخانیان می‌رسد.
مردم روستای چکان به زبان آذری سخن می‌گویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
الگوی معیشت و سکونت
مردم این روستا عمدتاً به فعالیت‌های زراعی و دامداری اشتغال دارند و برخی نیز در بخش خدمات و تولید صنایع دستی فعالیت می‌کنند. محصولات عمدة زراعی روستا مشتمل بر گندم و جو است و محصولات دامی روستا شامل فرآورده‌های لبنی، گوشت و پشم است. گردو، بادام، فندق، زردآلو، گوجه سبز و سیب، مهم‌ترین محصولات باغی روستا محسوب می‌شوند. صنایع دستی روستا شامل بافت قالی، گلیم و حوله می‌باشد، که علاوه بر مصرف خانوارهای روستایی در بازارهای محلی نیز عرضه می‌شود.
روستای چکان در یک محدوده کوهستانی و در دره استقرار یافته و دارای بافت مسکونی متمرکز است. معماری خانه‌های روستاییان تحت تأثیر شرایط اقلیمی، نوع معیشت و فعالیت‌های اقتصادی افراد شکل گرفته و فضایابی شده‌اند.
در طراحی و ساخت خانه‌ها علاوه بر اتاق، مطبخ، سرویس بهداشتی و سایر فضاهای مشترک، محلی برای نگهداری غلات و حبوبات و انبار علوفه و مکانی برای نگهداری ابزارآلات کشاورزی در نظر گرفته شده است.
مصالح به کار رفته در ساختمان‌های قدیمی روستا شامل، تیرهای چوبی، سنگ، خشت و گل می‌باشد. امروزه برای ساخت خانه‌های جدید از مصالحی مانند آهن، سیمان، بتن، گچ و مانند آن استفاده می‌شود.
جاذبه‌های گردشگری
روستای چکان در دره‌ای خوش آب و هوا و در دامنة جنوبی کوهستان سر به فلک کشیده و باشکوه سهند استقرار یافته است. وجود درختان بلند قامت گردو، بادام، فندق و باغ‌های میوه و طبیعت بکر با چشمه‌ساران و آبشارهای زیبا، این روستا را در شمار یکی از دیدنی‌ترین روستاهای آذربایجان شرقی قرار داده است.
هوای پاک و سالم، مراتع غنی و حاصلخیز و مزارع سرسبز به ویژه در بهار و تابستان هر انسانی را به ذوق می‌آورد. شیرین بیان، آویشن، مرزة کوهی، پونه و گون که از جمله گیاهان دارویی هستند، در اطراف روستا به وفور یافت می‌شوند. یکی از بلندترین کوه‌های آذربایجان و مهم‌ترین کوه آتشفشانی خاموش ایران کوهستان سهند است. ارتفاعات قلل سهند از 3200 متر بیشتر است و روستا چکان که در دامنه سهند قرار دارد محل مناسبی برای صعود به این قله‌هاست.
دره‌های خوش آب و هوای سهند با مراتع سرسبز و حاصلخیز، چمنزارها و گل‌های وحشی زیبا به ویژه در بهار و تابستان گردشگران زیادی را پذیرا می‌شود. این کوهستان و دره‌های زیبای آن در بهار به گلزاری بی‌بدیل تبدیل می‌شود.


:: موضوعات مرتبط: روستا های مراغه , ,
:: برچسب‌ها: روستاهای مراغه ,
تاریخ : دو شنبه 25 فروردين 1393
بازدید : 2540
نویسنده : مهدی

يای شهری(دهكده سنگی)
 
 

یای شهری یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان سراجوی غربی بخش مرکزی شهرستان مراغه واقع شده‌است. و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1390، جمعیت آن 392 نفر ودارای 86خانوار بوده كه از 200 نفر مرد و 193 نفر زن تشكيل شده است.

روستای یای شهری در دامنه سرسبز کوه سهند و در امتداد رودخانه همیشه خروشان "صوفی چای" در حد فاصل 27 كيلومتري شهر مراغه واقع شده است . كليه ساختمانها و اماكن آن از جنس سنگ بوده و يكپارچگي مصالح و فرم ساختمانها چشم انداز بسيار زيبايي را در كنار دره هاي سر سبز وزيبا و مناظر بكر و كوههاي اطراف آن فراهم نموده است .
 
این روستا به لحاظ واقع شدن در منطقه توریستی و پتانسیل گردشگری و همچنین آب و هوای خوب و طبیعت سرسبز آن از اهمیت ویژه ای در شهرستان مراغه برخوردار است . بدین جهت پذیرای گردشگران و میهمانان از شهرهای همجوار جهت استراحت و گردشگری در فصلهای بهار، تابستان، پائیز شده است.
 
مردم این روستا به کار کشاورزی،باغداری،دامداری و از همه مهمتر پرورش زنبور عسل مشغول می باشند. وجود باغات و کارخانه شیرپز،سبب توجه تاجرین و صادر کنندگان محصولات کشاورزی را به خود جلب نموده و باعث حضور آنها در فصل بهار ، تابستان و پائیز جهت خریداری این محصولات در این منطقه شده است.تولید عسل طبیعی در این منطقه باعث رونق اقتصادی و صادرات این محصول به شهرهای همجوار شده است.

به لحاظ نزديكي اين روستا به سر چشمه هاي صوفي چاي و فراوانی ماهي قزل آلا امكان صيد براي علاقه مندان به ماهيگيري نیز وجود دارد.
 
قدمت و تــــــــــاریخ روستای یارشهــــــری- یای شهری ( دهکده سنگی)

بنا به گفته ريش سفيدان و نقل وقول آنها از پدران و نياکان در قديم اين روستا شهر بوده است  که در منطقه ای از روستا که به مهردار معروف است ساکن بودند که  در جريان يکي از  بلايای طبيعي بکلی ويران شده است .

آثار تاريخی
 
«قبرستان تپه سی : موقعيت جغرافيايی:دهستان سراجوی غربی ، روستای يای شهری، با قدمت هزاره 5 و 4 قبل از ميلاد و به شماره 21086»، در فهرست  آثار ملی ايران به ثبت رسيده است .
 
«تپه صادق دوزی: به موقعيت جغرافيايی، دهستان سراجوی غربی، روستای يای شهری، با قدمت هزاره 1و2 ق . م و به شماره 22262» در فهرست  آثار ملی ايران به ثبت رسيده است .
 

 

 



:: موضوعات مرتبط: روستا های مراغه , ,
:: برچسب‌ها: روستاهای مراغه ,
تاریخ : دو شنبه 25 فروردين 1393
بازدید : 2301
نویسنده : مهدی

تپه های تاریخی مراغه که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است

 

این آثار در اجرای ماده یک از قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و سایر مواد و نظام نامه اجرائی آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که قدمت آن ها مربوط به دوران فراپارینه سنگی تاقرون میانه اسلامی می باشد.

«تپه هح دوقوش: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی غربی، روستای قشلاق، با قدمت اشکانی – ساسانی – قرون میانه و متاخر اسلامی و به شماره 21256»،

«تپه ازبک تپه سی، به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی غربی، روستای اوزبک، با قدمت هزاره 1و2 قبل از میلاد – قرون اولیه و میانه اسلامی و به شماره 21258»،

« تپه گدیح اوستی: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی شمالی، روستای کامل آباد، با قدمت هزاره 1و2 ق.م - اشکانی – ساسانی و به شماره 22258»،

«تپه قبرستان مردق: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی شمالی، روستای مردق، با قدمت اشکانی – ساسانی- قرون میانه اسلامی و به شماره 22264»،

«تپه یوخاری سیال (1): به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی غربی، روستای داش آتان ریا، با قدمت ساسانی- قرون اولیه و میانه اسلامی و به شماره 22270»،

« تپه پیه شی : به موقعیت جغرافیایی، دهستان قره ناز، روستای ورجوی، با قدمت اشکانی – ساسانی- قرون اولیه اسلامی و به شماره 22272»،

« تپه دیبی: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی شمالی، روستای چوان باغ، با قدمت هزاره 4و5 ق.م و به شماره 22534»،

«تپه خرمن یری: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی شمالی، روستای آغ بلاغ علمدار، با قدمت هزاره 1 ق.م - اشکانی – ساسانی- قرون میانه اسلامی و به شماره 22535»،

«تپه دیبی: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی شمالی، روستای اصفهانجق، با قدمت هزاره 1-2-3 ق.م و به شماره 22548»،

« تپه اینجیله: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی شمالی، روستای قیه بولاغی، با قدمت اشکانی – ساسانی و به شماره 22549»،

 «تپه حارام درسی تپه سی: به موقعیت جغرافیایی، دهستان سراجوی غربی، روستای حارام تپه سی، با قدمت هزاره 1 و2 ق.م و به شماره 22551»،

« تپه خارابالار شاه وردی کندی» به موقعیت جغرافیایی بخش سراجو-روستای شاه وردی کندی و شماره 23629 با قدمت هزاره 1 قبل از میلاد.

« تپه اجاق» به موقعیت جغرافیایی بخش سراجو-روستای جلان علیا و شماره 23626 با قدمت هزاره2و1 قبل از میلاد .

« چاخماق تپه » به موقعیت جغرافیایی بخش سراجو-روستای مغانچیق و شماره 23624 با قدمت هزاره6تا 4 قبل از میلاد .



:: برچسب‌ها: جاذبه های طبیعی مراغه ,
تاریخ : دو شنبه 25 فروردين 1393
بازدید : 2593
نویسنده : مهدی

معانی اسامی اماکن و روستاهای شهرستان مراغه

 

 

این معانی نظریه  جناب جواد مفرد کلان محقق فرهنگ اساطیری ایران بوده و امکان اینکه بعضی از معنای درست نباشند وجود دارد 

آشان (مکان خوب و زیبا یا محل آب).  

آغاجری (به ترکی سربازان سرور تیره ای از هونها/خزرها بوده اند).

آغبلاغ سفلی (سفید چشمه پایینی).  

آغبلاغ علمدار (سفید چشمه علمدار).

آغبلاغ علیا (سفید چشمه بالایی).

آغبلاغ فتوحی (سفید چشمه منسوب به فتوحی).

آغجه دیزج (دژ سفید).

آغجه کهل (غار سفید).

آغکند ثمرق (ده سفید مربوط به دارندهً ثمر و بهره).

آلما چوان (روستای چاه دار دارای سیب)،

آلمالو (سیب دار).  

آهق (سُر خورده، یا مربوط به آهو).

احمدآباد (به نام احمد نامی نامیده شده است).

اسفستانج (محل اسپست= یونجه زار).

اصفهانجیق (محل نگهداری اسبان).

اکیس اكبر آباد (محل آبخیز یا زوج روستای اکبر آباد).

اللو (آتش یا خانوار علی).

امیر (روستای فرمانروا).

اوخچی (تیرانداز).

اورتاقشلاق سفلی (محل قشلاقی پایینی).

اورتاقشلاق علیا (محل قشلاقی بالایی).

اوزبك ( اوز +بك =خود مختار و بی مالک).

اوزن اوبه (محل عشیره ای که دارای چادرهای گسترده و فراوان است).

ایستگاه خواجه نصیر (جدید است).

ایستگاه خراجو (جدید است).

ایستگاه كشاورزی (جدید است).

ایستگاه گل تپه (جدید، به معنی لفظی ایستگاه قطار واقع در نزدیکی روستای کُل تپه).

باباقاضی (کندهً دست پدر یا قاضی پدر).

باباكلك (تپه مصنوعی پدر).

باداملو (دارای درخت بادام).

باغ پری (باغ کناری).

بالی قیه (روستای دارای صخره کندوی عسل).

بلبل (قناری).

بلوك آباد (اسم به تركی بیلگه آوا است.بیلگه در لغت اصیل تركی به معنی انسان حكیم و دانا و آگاه و مطلع است و آوا همان پسوندی است كه در ادامه اسامی خیلی از اماكن وجود دارد = آباد. بیلگاوا، پرگاو).

بهنق (محل بنای خوب یا نیزار خوب) .

بیانلوجه (محل بیان=نوعی علف هرز گندمزار).

پالچیقلو (دارای کان گل).

تازه کند چلا ن (روستای تازه ساخت/ یا واقع در همواری واقع در کنار سدی که با چوب و علف و گل و سنگ ساخته شود).

تازه کند سفلی (روستای واقع در دشت گود یا روستای تازه ساخت واقع در پایین دست).

تازه کند علی آباد (روستای تازه ساخت فردی به نام علی).

تازه کند علیا (روستای نو یا دشت گود واقع در سمت بالا دست).

تازه کند قره ناز (روستای تازه ساخت یا واقع در جای هموار گود کنار قره ناز).

تازه کند گل چوان (روستای تازه ساخت یا واقع در جای هموار گود کنار حوالی چوان).



:: برچسب‌ها: روستاهای مراغه ,
تاریخ : دو شنبه 25 فروردين 1393
بازدید : 6111
نویسنده : مهدی

روستای کهجوق
 
کهجوق یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان سراجوی شمالی بخش مرکزی شهرستان مراغه واقع شده‌ است. و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1390، جمعیت آن 1449 نفر ودارای 402خانوار بوده‌ است.
روستای کهجوق 20 کیلومتر از مراغه فاصله داشته که درکتب قدیم پهلوی از منطقه ای در این مکان با عنوان گهیرک کهل( قصر زیر زمینی)یاد می شود  که با گذشت زمان و تغییرتلفظ در ترکی امروزه اهالی آن را قیرخ کوهول می نامند و اشتباها بعضی ها انرا چهل غار معنی می کنند یکی از زیباترین و ناشناخته ترین غارهای دست ساز می باشد
 
 
 

 

 


:: موضوعات مرتبط: روستا های مراغه , ,
:: برچسب‌ها: روستاهای مراغه ,
تاریخ : دو شنبه 25 فروردين 1393
بازدید : 2404
نویسنده : مهدی

قیرخ کوهول کهجوق مراغه(چهل غار)

 
در کتب قدیم پهلوی از منطقه ای در روستای کهجوق با عنوان گهیرک کهل( قصر زیر زمینی)یاد می شود  که با گذشت زمان و تغییرتلفظ در ترکی امروزه اهالی آن را قیرخ کوهول می نامند و اشتباها بعضی ها انرا چهل غار معنی می کنند یکی از زیباترین و ناشناخته ترین غارهای دست ساز می باشد
  
.
.




:: موضوعات مرتبط: غارهای مراغه , ,
:: برچسب‌ها: جاذبه های طبیعی مراغه ,
تاریخ : دو شنبه 25 فروردين 1393
بازدید : 2104
نویسنده : مهدی

استاد کریمی

آنا دیلیم گوزلدی –اثر استاد کریمی مراغه ای

دولوب محببتون ای شوخ و دلستان دیلیمه

آلیب قراریمی الدن وئریب توان دیلیمه

كمان قاشون، گؤزون، اوخ كیپریگون، ساچین گؤزه لیم

آتیر كمند، چكیر یای گئدیر نشان دیلیمه

آلاولی سینه مین آهی وجودیمی كول ائدر

اگر سو سپمسه بو چشم خونفشان دیلیمه

یوخومدو چاره دایاننام همیشه چم خمیوه

ولی باتیرمیاسان طعنیله تیكان دیلیمه

گتیر جمالیوی قوی سینمه قادان جانیما

سرین سرین نفسونله سو سپ یانان دیلیمه

نه قدری گیزله دیرم درد عشقی سینه مده

دیلیمده جوشه گلیر غم اولور روان دیلیمه

می الستله مستم نه آبدستله پست

كی دگمه ییب الیمه جام و استكان دیلیمه

آنا دیلیم ائله شیریندی جاندان ایسته ملی

آچاندا من دیل آنام چوخ دئییبدی جان دیلیمه

دیلیم شیریندی عسلدن اودور كی غم یئمه رم

اگر وورا آریلار نیش هر زامان دیلیمه

منم او ترك، كی آدیم غزللرین دوزودو

من آذر اوغلویام آذر وئریبدی جان دیلیمه

منم او ترك، بخارئیله سمرقندی

باغیشلاییبلا قرا خالیمه ماتان دیلیمه

منم او ترك، كی غربتده اللی ایل یاشارام

تجاوز ائیله مز اهواز و اصفهان دیلیمه

منم او ترك، كی دالدان چیخاردارام دیلینی

قاهاررام انگینی هر كیم دیسه یامان دیلیمه

منم او ترك، سوزوم جمله سوزلرین گوزیدو

سوزوم اوزوم كیمی دوز، باغلاما یالان دیلیمه

دیلین فضیلتی یوخدور ملاك تقوادی

گئد اوز كمالیوه گول گولمه ای فلان دیلیمه

یقول اكرمكم عند ربّی اتقاكم

قویوب پیمبر اكرم گوزل بیان دیلیمه

همیشه امر به معروف دور منیم هدفیم

اگر كومك لیق ائده حیّ لامكان دیلیمه

منافقه دئیرم ال گوتور بو تفرقه دن

گولوب محاسینیمه یازما داستان دیلیمه

گلین وئره ك ال اله دشمنین قازاق كوكونو

یئتیرمه زهریلی عقرب كیمی زیان دیلیمه

“كریمی” ام دیلیمی رایج زامان ائده رم

توجّه ائتسه آقام صاحب الزّمان دیلیمه



:: موضوعات مرتبط: آثار مشاهیر مراغه , ,
:: برچسب‌ها: مشاهیر مراغه ,
................................................................. شاید از اول نباید عاشق هم می شدیم این درست... اما جدایی اشتباهی دیگر است در شب تلخ جدایی عشق را نفرین مکن این قضاوت... انتقام از بی گناهی دیگر است ./ mehdi.poormoheb@gmail.com *** https://telegram.me/mahdipoormoheb *** ................................. ***

نظر شما در مورد وبلاگ چیست؟


نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان مراغه کهن شهر ایران و آدرس nuga.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 105
بازدید دیروز : 386
بازدید هفته : 497
بازدید ماه : 1421
بازدید کل : 39973
تعداد مطالب : 650
تعداد نظرات : 54
تعداد آنلاین : 2


RSS

Powered By
loxblog.Com